Vilanova i la Geltrú: ‘No volem fer un treball polític de despatxet’

Entrevista a l'alcaldable de la CUP de Vilanova, Eduard Pinilla Eduard Pinilla i Busquets   T é 32 anys. Treballa com a tècnic comercial a […]Entrevista a l'alcaldable de la CUP de Vilanova, Eduard Pinilla Eduard Pinilla i Busquets


 


T é 32 anys. Treballa com a tècnic comercial a una  empresa vilanovina d’aire condicionat. És membre del Ball de bastons de l’Agrupació de Balls Populars i president de l’entitat ‘Palestina resisteix!’. L’Assemblea de la Candidatura d’Unitat Popular de Vilanova el va escollir com la persona que encapçali la llista a les properes eleccions municipals


Què ofereix la CUP que no ofereixin els altres?

El que va fer que uns seguit de persones ens trobéssim al voltant de la CUP era que no ens sentíem representats pels partits que actualment tenen representació al consistori. Volem fer de pont entre la societat civil, tot el teixit associatiu de la vila i l’Ajuntament. Notem que massa sovint les inquietuds i el sentiment majoritari de la ciutadania no arriba a la casa gran.

Des de quan treballeu amb el projecte?

La CUP de Vilanova es va començar a reunir ara farà uns dos anys i mig. Des d’aleshores s’ha anat treballant, organitzant debats i consolidant una estructura de funcionament.

  Com heu elaborat el vostre programa polític?

Al llarg dels darrers 7 mesos, la CUP ha estat treballant per confeccionar el seu programa de govern. Des de bon començament hem dit que no volem fer un treball de despatxet: volíem un programa polític que fos el més participat possible i ho hem aconseguit. Vam preparar una sèrie de debats oberts a la ciutadania, des de cultura fins a urbanisme o model de ciutat. L’objectiu era que el màxim de gent possible, propera a nosaltres o no, contactés amb la candidatura per fer-li arribar les seves idees, suggerències i inquietuds. Això ens ha permès ampliar punts de vista i tractar de primera mà els temes que afecten la ciutat. D’aquests debats n’hem obtingut moltes propostes, que les hem madurat i treballat. A partir d’això, s’ha anat elaborant el programa polític. El programa, que vam presentar una setmana abans de Sant Jordi, consta de 202 propostes concretes per dur a terme durant la propera legislatura.

 Com heu escollit el candidat?

Som una candidatura totalment assembleària.; tots som caps de llista i alhora número 28, o qui ha hagut de quedar fora. Però és cert que el sistema electoral requereix presentar una llista, i així ho hem fet. L’Assemblea de la CUP va escollir-me a mi i jo ho vaig acceptar. Però tinc el mateix protagonisme i pes que qualsevol altre membre de la llista. La llista s’ha confeccionat amb la intenció de reflectir una mostra significativa del teixit associatiu de la vila. Els homes i dones de la llista tenen una mitjana d’edat jove si la comparem amb les altres formacions i destaquen , sobretot, per estar molt inplicats a mil històries de la vida cultural de Vilanova.

Un dels motius que us motiva a presentar-vos és el “pacte de silenci” entre els partits representats al ple. A què us referiu?

Volem dir que lamentablement hi ha un seguit de punts en comú entre tots els partits tradicionals i que fa que tinguin aquest pacte de silenci. Per exemple, el funcionament de Canal Blau, l’afer de la Platja Llarga… són bons exemples de pactes de silenci entre els actuals 5 partits amb representació a l’Ajuntament per evitar que es destapi la caixa dels trons i deixin de tenir controlades certes coses. Nosaltres volem ser allà dins per condemnar aquests pactes i fer-los conèixer a la ciutadania. Per exemple, no pot ser que els serveis informatius de Canal Blau no es puguin guiar per interessos informatius, sinó que s’imposi que sempre, fins i tot fora del període electoral, s’estableixi un sistema de quotes per determinar les aparicions d’un partit o un altre. Els periodistes han de poder fer la seva feina com creguin. Però ara a l’Ajuntament ningú no condemna l’ús partidista i propagandístic que es fa de Canal Blau perquè tots els partits, oposició inclosa, en treuen el seu benefici.

 Sou municipalistes, d’esquerres i independentismes. Però com es pot resumir la vostra proposta política? Com es notarà que sou dins de l’ajuntament?

El concepte participació ciutadana per a nosaltres és una de les pedres anulars del projecte. Creiem en una societat civil activa que s’impliqui en les decisions polítiques. I que quedi clar que quan parlem de participació, no ho fem amb el sentit merament propagandístic que altres volen donar-li. Tenim clar que participar és decidir. La nostra aposta passa per acostar les decisions al ciutadà tant com sigui possible. També ens oposem al creixement desmesurat de Vilanova, que no va acompanyat dels serveis necessaris. S’ha d’anar amb molta cura en aquest sentit perquè quan una ciutat creix a un ritme molt superior als serveis, la convivència i la qualitat de vida poden baixar moltíssim.

Ha respost la societat civil als debats?

Hi ha dues parts: el que hem copsat als debats i el que hem aconseguit al dia a dia. Als debats hem aconseguit que ben bé un parell de centenars de persones hagin passat pels nostres debats. Han aportat les seves idees  també han pogut veure de quin peu calçàvem. Estem satisfets de com han anat. Dels vuit debats que hem organitzat, com és natural, n’hi ha hagut que han estat molt més fructífers que d’altres. Però la valoració global és molt bona. D’altra banda al carrer hem notat una resposta molt positiva. Molt més del que ens podíem imaginar. Això fa que les expectatives de cara a les eleccions del 27 de maig siguin molt bones.

 Amb quines aspiracions aneu a les eleccions?

Ja vam dir que si ens presentàvem només seria perquè havíem notat que estàvem plenament preparats i teníem al darrere el recolzament suficient. Tenint en compte la  gent que ens diu que ens votarà, a vegades penso que podríem treure més d'un regidor.  Encara que no serà fàcil, estem treballant dur per donar la sorpresa.

 Entraríeu a algun pacte de govern?

És molt complicat que nosaltres ens sentíssim còmodes entrant a un govern format per algun d’aquests cinc partits amb els quals ja hem deixat clar que tenim moltes discrepàncies, però ja de base, de concepció de la política, la ciutat, certs tics, les àrees d’influència des de Barcelona o Madrid, etc. A aquestes alçades no té sentit parlar de pactes. Ara toca seguir treballant, com portem fent des de fa més de dos anys, i esperar els resultats de les eleccions. L’endemà, l’assemblea general de la CUP valorarà quina força ens han donat els electors i com l’hem de gestionar. En qualsevol cas, no permetrem que ningú neutralitzi el nostre discurs: el nostre objectiu és fer entrar a l’Ajuntament una altra concepció de fer política, no aconseguir cap poltrona.

 Vosaltres no sou, ni preteneu, ser professionals de la política. Els vostres contrincants polítics tenen tot el dia per fer una feina que vosaltres heu de fer al temps lliure. Com ho aconseguiu?

Tots els homes i dones de la CUP treballen, en alguns casos estudien. En principi, la CUP de Vilanova no té previst professionalitzar cap dels seus membres, ni tan sols els regidors. Creiem que ha de ser possible compatibilitzar la vida laboral o estudiant amb l’activitat política municipalista.  

18 de maig de 2007