COMUNICAT | En relació a l’accident succeït ahir al polígon petroquímic sud de Tarragona

Davant l’accident que va tenir lloc ahir a la planta d’IQOXE, al Polígon Sud, les CUP del Camp volem donar, primer de tot, el més […]


Davant l’accident que va tenir lloc ahir a la planta d’IQOXE, al Polígon Sud, les CUP del Camp volem donar, primer de tot, el més sentit condol als familiars i amics de les dues persones que han perdut la vida, així com a la resta d’afectats.

En segon lloc, les CUP del Camp critiquem la forta descoordinació comunicativa des dels serveis d’emergència cap a la població que es va viure ahir al vespre. Considerem que, en algun punt, els protocols van fallar. Des de les 18:40h, que és quan es produeix l’explosió, només Tarragona Ràdio emet informacions immediates, just cinc minuts després de l’accident. Per altra banda, trobem totalment incomprensible i molt greu les contradiccions generades des dels canals oficials que cridaven a través de les xarxes al confinament sense activar les sirenes, responsabilitzant a la gent a decidir què fer en funció de si veien o no fum.

Existeix una banalització absoluta per part de l’administració del que suposa viure en una zona d’alt risc per accident químic com és el Camp de Tarragona i això es reflecteix en la manca de consciència dels protocols a seguir, de la inexistència de simulacres reals o tenir un parc temàtic al costat sense cap possibilitat de confinament, així com el complet desconeixement sobre què respirem i els efectes que això pot causar en la nostra salut. 

Davant d’aquesta situació, considerem lamentables les compareixences dels responsables polítics de la Generalitat i de municipis com el de Tarragona. Tant el conseller d’Interior, Miquel Buch com l’Alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, van formular declaracions envoltades d’opacitat i que infantilitzaven la població, simulant normalitat i que els protocols havien estat efectius. Per això celebrem que avui Ricomà hagi admès que hauria estat preferible que s’haguessin activat les sirenes, així com que hagi reconegut que la informació traslladada va ser confosa.

Les CUP del Camp demanem la màxima transparència per conèixer quin és l’abast de l’accident tant a nivell humà, com material i mediambiental, que inclou l’aire i la possible contaminació del Francolí i el mar amb les aigües d’extinció.

Emplacem a tots els alcaldes a exigir que es depurin responsabilitats penals personant-se com acusació contra l’empresa IQOXE, que va incomplir el protocol eludint informació a Protecció Civil en els tempos estipulats, de forma que acabem amb la impunitat que envolta els habituals accidents als polígons industrials químics. Així mateix, les CUP del Camp demanem fer front comú entre les diferents alcaldies de la zona per revisar protocols d’actuació i sensibilitzar com toca a la població.

Finalment, convidem a tothom a participar de les mobilitzacions que es duran a terme aquesta tarda a Tarragona.

 

Candidatures d’Unitat Popular del Camp de Tarragona (CUP del Camp)
Tarragona, Països Catalans, 15 de gener de 2020

15 de gener de 2020