La CUP de Valls denuncia que pel govern la cultura només és consum

Nacional

Gerard Nogués presenta a l’IEV el programa cultural de la Candidatura d’Unitat Popular per a les eleccions del 22 de maig dins el cicle “Donem […]


Gerard Nogués presenta a l’IEV el programa cultural de la Candidatura d’Unitat Popular per a les eleccions del 22 de maig dins el cicle “Donem veu als candidats” . La CUP de Valls segueix apostant pel Kursaal i per un pol museístic a la plaça del Quarter que integri el Museu Casteller, el Museu de Valls, el fons iber i la cultura etnològica i tradicional.

La CUP creu que Valls ha perdut la capacitat de creació artística que havia tingut en el passat i afegeix que el govern municipal només entén la cultura com a consum cultural. Gerard Nogués, regidor de la CUP, així ho va manifestar ahir a l’IEV dins el cicle “Donem veu als candidats”, on va presentar el programa cultural de la formació per a les properes eleccions municipals.

Nogués va destacar que s’ha fet un gran pas endavant en l’oferta cultural vallenca, però va criticar que si la política cultural d’un municipi es basa només en tenir una bona programació, estem col·laborant a fer dels ciutadans simples consumidors i usuaris d’una programació cultural.

Segons Nogués, “ens tracten com a consumidors individuals, quan en realitat la cultura hauria de ser la principal eina per fer ciutadans i per enfortir una comunitat, ja que la cultura ens cohesiona i ens fa lliures” per tant, “la política s’ha de posar al servei d’un projecte d’enriquiment cultural col·lectiu”.

La CUP defensa la idea que cal aprofitar el paper estratègic de les polítiques culturals en la cohesió social, la interculturalitat, la identitat, la transversalitat i el foment del treball en xarxa amb municipis propers.

La formació també pensa que no és temps per a noves infraestructures, per això espera que CiU hagi abandonat el projecte del Palau de Congressos a Valls. En aquesta línia proposa ubicar al Kursaal una Fàbrica Cultural per a la creació artística que tingui tallers i sales d’assaig, l’Escola de Música i l’Escola de música tradicional, com també espais per a joves i sales multiusos. La CUP creu que les parts d’aquest conjunt s’alimentarien les unes a les altres i generarien més activitat de la que sumen separadament. La formació pensa que la Fàbrica Cultural ha de ser cogestionada pels col·lectius d’artistes i creadors, usuaris i la Comissió de Cultura.

Nogués va repassar ahir a l’IEV tots els punts del programa electoral del la CUP que tenen a veure amb l’àmbit cultural: participació i gestió de les polítiques cultuals, creació artística, infraestructures culturals, associacionisme cultural, política lingüística, memòria històrica, patrimoni, cultura popular i tradicional.

Entre les propostes exposades, destaca l’elaboració d’un Pla d’acció cultural consensuat per a la ciutat que fixi clarament el rumb a seguir, ja que, segons Nogués,  actualment les decisions es prenen de forma arbitrària.

El programa de la CUP referent a l’àmbit cultural inclou propostes per al Museu Casteller, Museu de Valls, els arxius, l’escola de música, el Kursaal, l’església de Sant Francesc, la sala de la Cooperativa Agrícola, etc.

13 d'abril de 2011