La CUP-NCG insta al Parlament a prendre mesures “valentes” i “estructurals” per fer front a la sequera i el canvi climàtic

Nacional, Parlament

La CUP-NCG demana al Parlament “mesures valentes” i estructurals que facin front a l’emergència del canvi climàtic i la sequera. Així ho han plasmat a […]


La CUP-NCG demana al Parlament “mesures valentes” i estructurals que facin front a l’emergència del canvi climàtic i la sequera. Així ho han plasmat a les propostes de resolució que han registrat pel ple monogràfic del Parlament. En elles, els cupaires plantegen la necessitat de “planificar el decreixement” del país perquè asseguren que el model actual és “insostenible”.

Els independentistes, porten propostes enfocades sobre el sistema econòmic, els macroprojectes. En elles es destaca, la proposta d’instar al govern a “aturar projectes com l’anomenat Hard-Rock o la possibilitat de crear noves instal·lacions d’oci basades en atraccions d’aigua”. També, sobre el canvi climàtic es demana al govern a “redactar un pla de descarbonització” així com “presentar una moratòria per a l’ampliació d’infraestructures portuàries, aèries i xarxa de carreteres per destinar tot el pressupost possible a la millora de la xarxa de transport públic a totes les comarques de Catalunya”. Concretament, sobre el pla de sequera i les restricions els cupaires destaquen: “Crear una comissió per revisar i modificar el Pla especial de sequera”, “establir una moratòria al turisme de masses que limiti les pernoctacions i estableixi unes restriccions clares i una moratòria de noves piscines”  o “prohibir el reg de camps de golf amb aigua de pou, de riu, regenerada o de potabilització de dessalinitzadores públiques”. I finalment, perquè diuen “la pagesia no pagui la factura de la sequera” s’insta al govern a “posar en marxa un pla especial d’ajuts a la pagesia que fa servir reg per inundació o poc eficient per afavorir el canvi cap a una agricultura sostenible en temps d’emergència climàtica com a context permanent”.

Els independentistes reclamen als partits que siguin clars i que abandonin les solucions pedaç perquè asseguren que “estem en un punt de no retorn i cal que vagin caient les màscares”, en paraules del diputat Dani Cornellà. Per això, esperen que el dijous s’aprovin aquestes propostes que consideren són necessàries i representen “canvis polítics valents que seran complicats però totalment necessaris si volem realment adaptar-nos i mitigar el canvi climàtic”.

20 de febrer de 2024