La CUP-NCG qualifica de “vergonyoses” les conclusions sobre l’impacte de la covid-19 a les residències

Parlament

Els independentistes estudien obrir altres vies amb les entitats socials per depurar responsabilitats


El Parlament ha aprovat l’informe sobre les conclusions del grup de treball que analitzava l’impacte de la pandèmia a les residències de Catalunya. Un document que els cupaires han votat en contra perquè han qualificat de “vergonyós” i “insuficient”. “El Parlament no ha estat a l’altura del que esperaven les treballadores, els familiars i les entitats que estan treballant per aconseguir justícia”, ha dit la diputada de la CUP-NCG, Laia Estrada, en roda de premsa. Pels independentistes, els tres partits que han aprovat aquest informe, ERC, Junts i PSC, ho han fet per “tapar-se les vergonyes” dels governs que presidien durant la covid-19 i per eludir responsabilitats i per no incomodar les empreses que gestionen aquests centres.

Avui en l’última sessió del Grup de Treball, Laia Estrada ha justificat el vot en contra de les conclusions tant per una qüestió de forma com de fons. Estrada ha assegurat que el problema de fons de les conclusions resideix tant en el text aprovat com en aquells aspectes que no s’inclouen i que s’havien apuntat en les seves conclusions. En aquest sentit, s’ha denunciat que quedessin fora aspectes com: “la negligència de l’Administració Pública”, “la vulneració de drets”, “els 7,8 milions d’euros públics que va atorgar la Conselleria de Drets Socials a una trentena de residències per reservar places buffer que mai van ser ocupades” així com “s’obvia parlar sobre la gran privatització que impera en les residències i el fet que aquestes funcionin com sociosanitaris low cost”.

Per això, Estrada ha qualificat d’inacceptable que s’hagi “mirat cap a un altre costat” a l’hora d’apuntar les responsabilitats del Departament de Salut i Benestar Social que assegura “no van garantir que el personal de les residències disposés del suport sanitari adequat” però també a les direccions de les residències i els seus màxims responsables. En definitiva, els cupaires asseguren que aquestes conclusions “no apunten les qüestions que cal canviar si volem que no es torni a repetir”. És per això, que la CUP ja ha avisat que estudiarà altres vies per depurar responsabilitats juntament amb organitzacions socials: “Tenim un deure amb totes les famílies i gent gran que van veure com institucions i empreses privades actuaven de manera negligent”. El nostre objectiu és “persistir en la investigació” i aconseguir “la justícia, la reparació i garanties de no repetició”, a banda de “lluitar per un sistema públic català de residències, que és l’únic que pot garantir el benestar de la gent gran i no el lucre a la seva costa”, ha explicat Estrada. 

14 de febrer de 2024